Regen en stof
Zo’n twintig jaar geleden vonden onderzoekers al genetisch identieke virussen verspreid over de hele aardbol. Omdat virussen zich niet zelfstandig kunnen bewegen, maar daarvoor afhankelijk zijn van een (veelal bacteriële) gastheer, was lang onduidelijk hoe zij zich zo extreem konden verspreiden. Tot nu. Het internationale onderzoeksteam ontdekte dat virussen zich goed kunnen verplaatsten via de lucht, net als bacteriën. Maar doordat het gemiddelde virus al snel honderd keer kleiner is dan een bacterie, zijn ze daar veel beter in. Zo passen ze op nóg kleinere (stof)deeltjes waardoor ze langer in de lucht blijven. Ook de regen en stofstormen die de bacteriën en virussen weer naar het aardoppervlak brengen, hebben minder invloed op de veel kleinere virussen.
Duizenden kilo
De virussen worden door stofwolken en zeenevel de atmosfeer in geslingerd. Ze komen uiteindelijk op een hoogte van zo’n 6 tot 10 kilometer in de troposfeer terecht, net onder de kruishoogte van passagiersvliegtuigen. Alle weersverschijnselen vinden plaats in deze laag. De lucht is er dan ook niet rustig en er zijn hoge windsnelheden. Via deze wind kunnen de virussen zich duizenden kilometers verplaatsen voordat ze weer naar de aarde afdalen.
Biljoenen per vierkante meter
Elke dag komen er zo per vierkante meter tussen de 260 miljoen en meer dan 7 miljard virussen op aarde terecht. En hoe hoger je komt, hoe meer virussen er naar beneden dwarrelen. Het onderzoek werd gedaan op twee bergtoppen van de Sierra Nevada in Spanje. Daar werden per vierkante meter zelfs biljoenen virussen per dag afgezet. De hoeveelheid virussen dat uit onze atmosfeer op het aardoppervlak neerdaalt is daarmee 9 tot 461 keer groter dan bacteriën.
Bron:
www.nature.com |