Signaalmoleculen
Bacteriën waaronder Escherichia coli, geven signaalmoleculen af om met elkaar te communiceren. Zij scheiden deze moleculen ook uit als zij de nabijheid van andere bacteriën voelen. VP882 houdt de hoeveelheid signaalmoleculen in de gaten. Als er onvoldoende gastheren in de buurt zijn, wacht de bacteriofaag geduldig af. Zodra VP882 detecteert dat er genoeg bacteriën aanwezig zijn, valt hij aan en injecteert hij zijn genetisch materiaal in een bacterie.
Hierdoor produceert de bacterie zoveel nieuwe VP882 fagen dat de bacterie openbarst en doodgaat. Vervolgens komen de fagen vrij en zijn deze klaar om de nabijgelegen bacteriën aan te vallen. Dit gaat door totdat er geen bacteriën meer over zijn.
Bestrijden van infecties
De meeste fagen richten zich specifiek op één bacteriesoort, maar VP882 is een uitzondering. Er is aangetoond dat VP882 meerdere soorten ziekteverwekkers zou kunnen bestrijden, waaronder E. coli, Vibrio cholerae, en de salmonellabacterie. Dit betekent dat VP882 in de toekomst mogelijk kan worden ingezet bij de bestrijding van bacteriële infecties. Dit soort alternatieve therapieën zijn hard nodig, omdat bacteriën steeds vaker resistent worden tegen antibiotica.
https://www.princeton.edu/news/2018/12/13/biologists-turn-eavesdropping-viruses-bacterial-assassins |