Het coronavirus heeft een stekelachtige vorm en heeft daarom de Latijnse naam voor kroon gekregen. Virussen uit deze familie zijn normaal gesproken te vinden bij dieren, zoals vee, kamelen, katten en vleermuizen. Het komt niet vaak voor dat dit virus overspringt naar mensen.
Desondanks heeft het coronavirus al eerder toegeslagen. In 2014 besmette MERS (Middle East respiratory syndrome coronavirus) tientallen mensen, waaronder ook twee gevallen in Nederland. Daarnaast zorgde SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), een gerelateerd coronavirus, in 2003 voor een epidemie in Azië. Het Wuhan coronavirus, officieel 2019-nCOV genoemd, zingt momenteel het hoogste lied.
Het virus heeft verschillende symptomen. Bij dieren infecteren virussen de longen en luchtwegen. Bij mensen loopt dit aardig uiteen. Van een loopneus tot hoesten en van keelpijn tot longinfectie.
Echter zijn virussen niet alleen slecht voor ons. Veel virussen parasiteren op bacteriën en houden zo het aantal mogelijk schadelijke bacteriën laag. Wil je meer weten? Kom naar Micropia en ontdek het onzichtbare leven van dichtbij.