Je brein en je microben
In ons lichaam zitten ontelbaar veel microben. Ze leven hier niet naast elkaar, maar mét elkaar. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ons complete microbioom actief bijdraagt aan onze ontwikkeling, ons dieet en ons lichamelijk en geestelijk welzijn. In onze darmen laten bacteriën stoffen vrij die de darmwand passeren en vervolgens in ons bloed naar verschillende lichaamsdelen stromen. Het interessante is dat deze eiwitten ook de bloed-hersenbarrière kunnen doorbreken, wat mogelijk van invloed is op de ontwikkeling van de hersenen.
Direct na de geboorte wordt een baby blootgesteld aan allerlei bacteriën en andere microben. Bij een natuurlijke geboorte zijn de vroege pioniers meestal afkomstig uit het vaginaal kanaal van de moeder. Baby’s die via een keizersnede geboren worden, krijgen meestal een populatie bacteriën uit de omgeving. Deze verschillen in het microbioom kunnen mogelijke een rol spelen bij de kans op neurologische aandoeningen, die na een keizersnede groter is. Wetenschappers proberen nu exact vast te stellen binnen welk venster microben de hersenen van baby’s beïnvloeden, om te kunnen vaststellen welke interventie er eventueel nodig is.
Voorzichtig zijn er al verbanden gelegd tussen verstoringen in darmmicrobiota en verschillende aandoeningen, waaronder diabetes, darmstoornissen en zelfs neurologische problemen als depressie. Darmbacteriën produceren neurotransmitters zoals dopamine en serotonine, die het menselijk gedrag kunnen beïnvloeden. Er wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van psychobiotica die gebruikt kunnen worden om symptomen van depressie en angst te verlichten. Op dit moment zijn probiotica nog geen vervanging voor antidepressiva.
Als darmbacteriën echter zo’n grote invloed hebben op je leven, kun je je dan ook gelukkig eten? Sommige diëten, zoals het mediterrane dieet, lijken bepaalde symptomen van depressie te verlichten. Toch is de wetenschap er nog niet helemaal uit. Wel is een goed dieet met de juiste voedingsstoffen hoe dan ook goed voor je lichaam en microbioom.
Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar de wisselwerking tussen je darmmicroben en je brein. Wil je niet op alle uitslagen wachten, en gelijk aan de slag met je levensstijl? Het lijkt misschien een open deur, maar uit de eerste onderzoeken blijkt vooral dat het maken van gezonde keuzes op het gebied van voeding, lichaamsbeweging en omgaan met stress de sleutel te zijn tot een gelukkig leven voor jou en al je microben.
Deze blog is geschreven door Sheba, vrijwilliger in het Micropia-lab, en verscheen eerder We Talk Science.