Ontmoet je microben
Je ziet ze niet maar ze zijn er wel. Ze zitten in je, op je en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard. En dat is 14.000 x aantal mensen op aarde. Ze zitten in je neus, oren, onder je oksels, in je ogen, je maag, mond, op je huid, onder je voeten, overal eigenlijk. En dat is maar goed ook. Ze beschermen je en helpen je gezond te blijven. Maak kennis met dit onzichtbare leven. En kijk nooit meer hetzelfde naar jezelf en de wereld. Ontdek “hier” meer over het onzichtbare leven. Wil je je microben bekijken? Klik “hier”.
Als je ‘s ochtends wakker wordt, hebben je eigen microben gewoon de hele nacht doorgewerkt. Want microben slapen nooit. En als je bent opgestaan, krijg je te maken met nog veel meer microben. Ontbijten met een boterhammetje kaas kan alleen dankzij gisten en bacteriën. Microbenskeletjes in je tandpasta schuren je tanden schoon. En in je darmen helpen bijna 1,5 kilo darmbacteriën je met je spijsvertering. Je poep bestaat dan ook voor de helft uit bacteriën. Een ochtend vol microben. Lees “meer”.
Plons in het zwembad en je microben gaan met je mee. Ze blijven gewoon bij je. Want ze laten zich niet 1-2-3 wegwassen. Oké, een paar miljoen dan misschien wel, maar voordat je het weet zijn er weer evenveel terug. Iedereen heeft een unieke verzameling microben. De een heeft de ene microbe wel, en de andere niet. En jij hebt weer meer van de ene soort dan je buurman. Microben maken jou zo uniek dat onderzoekers aan je toetsenbord kunnen zien dat het van jou is. En dit is nog maar het begin. Jouw microben. Bekijk ze “hier”.
Mensen denken dat ze alles kunnen. Maar microben kunnen nog veel meer. Microben kunnen leven in omstandigheden die voor ons mensen ondenkbaar zijn. Zoals in bijna puur zwavelzuur. Of in kokend water. Of onder extreem hoge druk. Neem Deinococcus radiodurans. Deze bacterie kan tegen extreme kou, droogte en zuur. En leeft zelfs in de wanden van kernreactors. Geen wonder dat hij in het Guinness Book of World Records staat, als aller taaiste bacterie ter wereld. “Meer over deze recordhouder”.
Microben houden van jouw warme voeten. Op jouw voeten alleen al leven zo’n 150 soorten schimmels, waarvan zo’n 80 soorten op je hielen, 60 op je nagels en 40 tussen je tenen. En dat is maar goed ook, want zij beschermen je tegen schadelijke microben van buitenaf. Een van de bekendste schimmels op je voeten is Trichophyton rubrum. Hij voelt zich vooral thuis tussen de vierde en vijfde teen, waar de druk, vochtigheid en temperatuur het hoogste zijn. Jammer alleen dat deze schimmel ook zwemmerseczeem en kalknagels kan veroorzaken. “Hier” zie je je voeten van heel dichtbij.
Autorijden met behulp van microben? Ja dat kan! Algen kunnen milieuvriendelijke bio-brandstof maken. Ze gebruiken CO2 en zonlicht om te groeien. Vandaar hun bijnaam ‘het groene goud’. Je kan het zo gek niet bedenken of microben kunnen ons helpen. We weten nog weinig van ze af, maar kunnen veel van ze leren.