Voer voor jonge zeepaardjes

Hallo! Ik ben Dèlon en studeer biologie en medisch laboratoriumonderzoek in Enschede. Momenteel werk ik als stagiair in het microbiologisch laboratorium van het enige echte microbenmuseum ter wereld: ARTIS-Micropia. Met een team van vijf laboranten en meer dan twintig vrijwilligers verzorgen wij alle microben en laten wij iedereen de wondere wereld van de microben zien, ervaren en begrijpen. Daarnaast zijn wij in Micropia ook bezig met een aantal projecten die bijdragen aan het verduurzamen van ARTIS. In onze vorige blog hebben wij het al gehad over ons bokashi-project. In deze blog wil ik jullie graag vertellen over het project waar ik aan werk: voer kweken voor de jonge zeepaardjes in het ARTIS-Aquarium. 

Zeepaardjes

In het Aquarium kweken wij het zeepaardje Hippocampus reidi. Wanneer deze zeepaardjes zich voortplanten, geeft het vrouwtje meer dan duizend eitjes aan het mannetje. Het mannetje bewaart deze twee weken in de broedbuidel totdat de jongen geboren worden. Pasgeboren zeepaardjes zien er exact hetzelfde uit als hun ouders, maar zijn ongeveer zo groot als een rozijntje. Zij eten dan ook kleiner voedsel dan hun ouders. Bijvoorbeeld de microbe Brachionus plicatilis. 

Brachionus plicatilis

Brachionus plicatilis is een klein meercellig raderdiertje (Rotifera) met een volledig ontwikkeld lichaam. Ze zijn tussen de 0,2 en 0,6 mm lang en hebben een hoofd, een romp en zelfs een voet. Net als alle andere raderdiertjes heeft Brachionus plicatilis raderachtige structuren bij het hoofd. De kleine tandjes op deze twee kwabben bewegen snel heen en weer en creëren een vortex. Dit zorgt zowel voor de voortbeweging als voor het vangen van voedsel: eencellige microalgen. Raderdiertjes worden veel gebruikt als visvoer in de commerciële vishandel. Door hun kleine afmetingen en voedingsrijkheid zijn ze vooral geschikt als voedsel voor vislarven, maar ook voor onder andere koraal, kwallen en zeepaardjes.

Nannochloropsis gaditana

Brachionus plicatilis heeft vanzelfsprekend zelf ook voedsel nodig. Het raderdiertje is gelukkig niet heel kieskeurig over wat ze graag eten. In Micropia hebben wij speciaal de micro-alg Nannochloropsis gaditana in de collectie opgenomen om aan de Brachionus te voeren. Nannochloropsis gaditana is 2-3 micrometer groot en zit vol met vetzuren die het dieet van Brachionus plicatilis verrijkt. Via de voedselketen komt de alg terecht bij de zeepaardjes waardoor zij hun nodige voedingsstoffen binnenkrijgen. Mensen gebruiken deze alg ook als superfood vanwege de hoge concentraties aan gezonde vetzuren, aminozuren, chlorofyl en antioxidanten.

Duurzaam

Inmiddels zijn de eerste zeepaardjes grootgebracht op het voer dat wij zelf gekweekt hebben. Met dit geweldige resultaat gaan wij het project voortzetten en opschalen. Tegelijkertijd draagt Micropia bij aan een duurzamer ARTIS. Er vinden namelijk minder transporten naar ARTIS plaats als het Aquarium het voer niet meer hoeft te bestellen. Zo vermindert ARTIS zijn CO2 uitstoot.