Lactiplantibacillus plantarum

Een fermenterende bacterie

meer informatie

L. plantarum is een melkzuurbacterie die veel gebruikt wordt om etenswaren te fermenteren, zoals zuurkool. Daarnaast staat de bacterie bekend als probioticum.

L. plantarum is een melkzuurbacterie die veel gebruikt wordt om etenswaren te fermenteren, zoals zuurkool. Daarnaast staat de bacterie bekend als probioticum.

L. plantarum is anaeroob. Dit betekent dat de bacterie het beste overleeft in een omgeving zonder zuurstof. Dit is goed voor het fermenteren, een proces waarin suiker in afwezigheid van zuurstof wordt omgezet in ethanol, melkzuur en CO2.

Superfoods

Er zijn ontzettend veel gefermenteerde etenswaren, zoals brood, kaas, zuurkool en wijn. Uit onderzoek blijkt dat gefermenteerde etenswaren vaak ook goed zijn voor onze gezondheid. Veel fermenterende microben die in deze etenswaren zitten, produceren zelf zuur en overleven daarom ook ons maagzuur. Eenmaal in je darm functioneren deze bacteriën als probiotica. Daarnaast komen in het fermentatieproces veel eiwitten, vetzuren en vitaminen vrij, die je dus ook nog binnenkrijgt.

Het fermentatieproces

Van een mix van water en gerst naar bier. Hoe onstaat zo'n bruisende, alcoholische drank? De fermenterende gisten voeden zich van de suikers in de gerst. Deze zetten ze om in alcohol en koolstofdioxide. Hierdoor wordt de drank een stuk minder zoet en alcoholisch. Bovendien ontstaan er bubbeltjes. Bij yoghurt wordt de fermentatie uitgevoerd door melkzuurbacteriën, die de suiker uit de melk omzetten in melkzuur. Zo krijgt yoghurt een zure smaak. En zo wordt zuurkool gemaakt van witte kool die in zuurstofarme ruimte wordt opgeslagen. De melkzuurbacteriën die van nature aanwezig zijn op en in de kool, zetten de suikers uit de kool om in melkzuur.

Probiotica

Lactiplantibacillus plantarum is ook in onze eigen darmen aanwezig! Hier helpt de bacterie ons allereerst om voedingsstoffen te verteren. Daarnaast heeft de soort antibacteriële, antioxidatieve eigenschappen en reguleert het je cholesterol. Als je darmmicrobioom niet in evenwicht is, kan het helpen om probiotica te nemen. Deze voedingssupplementen zitten vol met microben als L. plantarum, die de zure omgeving in je maag overleeft en daardoor heelhuids in je darmen aankomt om daar je microbioom te versterken.