Firmicuten

Veelvoorkomende darmbewoners

meer informatie

Jij bent meer microbe dan mens. Zonder je biljoenen bacteriën zou je niet kunnen leven. Dit ‘onzichtbaar orgaan’ is belangrijk voor je afweer, vertering en zelfs je gedrag. Meer dan de helft van je darmbacteriën wordt gevormd door Firmicutes die belangrijk zijn voor de immuunregulatie en gezondheid van de darmwand.

Jij bent meer microbe dan mens. Zonder je biljoenen bacteriën zou je niet kunnen leven. Dit ‘onzichtbaar orgaan’ is belangrijk voor je afweer, vertering en zelfs je gedrag. Meer dan de helft van je darmbacteriën wordt gevormd door Firmicutes die belangrijk zijn voor de immuunregulatie en gezondheid van de darmwand.

Meer dan 50%

De darmmicrobiota van iedere persoon is uniek en bestaat uit meer dan 1000 verschillende soorten bacteriën. 75 tot 90% van deze bacteriesoorten behoort tot de stammen Firmicutes, Bacteroidetes en Actinobacteria. Firmicutes maakt hier het grootste deel van uit. Meer dan 50% van onze darmbacteriën is een firmicuut, waaronder de geslachten Staphylococcus, Enterococcus, Clostridium, Faecalibacterium en de bekende probiotische Lactobacillus-soorten. De soort Faecalibacterium prausnitzii is waarschijnlijk de meest voorkomende soort in de mens en vormt in z’n eentje zo’n 5% van de totale darmmicrobiota. 

Verhoudingen zijn bepalend

De belangrijkste vereiste voor een gezonde darmmicrobiota is dat deze functioneel divers is. Eén van de meest onderzochte functies onder de firmicuten is de productie van butyraat. Dit is een vetzuur dat zowel immuunregulatie als goede werking van de darmwand ondersteunt. Omdat verschillende soorten bacteriën vergelijkbare functies kunnen hebben, bestaat er niet één specifieke samenstelling van soorten die de gezondheid garandeert. Het belangrijkste is de onderlinge verhouding tussen de verschillende stammen. Zo hebben mensen met obesitas vaak een verhoogde hoeveelheid Firmicutes ten opzichte van Bacteroidetes. Een overproductie van butyraat door firmicuten kan namelijk leiden tot een verhoogde calorie-inname. Anderzijds blijkt er ook een verband te zijn tussen een te lage aanwezigheid van butyraat-producerende bacteriën en de ontwikkeling van darmkanker. Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor deze onbalans in de darmmicrobiota, maar vaak ligt de oorzaak bij keuzes die we zelf maken, voornamelijk in ons eetgedrag.