Cladosporium cladosporioides

Plasticvreter in je achtertuin

meer informatie

Een van de meest voorkomende schimmels in de buitenlucht, op rottend organisch materiaal en op je beschimmelde boterham. Een gewone schimmel, maar met bijzondere eigenschappen!

Een van de meest voorkomende schimmels in de buitenlucht, op rottend organisch materiaal en op je beschimmelde boterham. Een gewone schimmel, maar met bijzondere eigenschappen!

Zo produceert Cladosporium cladosporioides enzymen die het plastic polyurethaan verteren, maar ook stoffen die andere schimmels doden. Daarom is deze schimmel een interessante oplossing voor het groeiende plasticprobleem en pesticidengebruik in de landbouw.

Plastic-eter

Uit onderzoek blijkt dat C. cladosporioides één van de beste plasticverterende soorten is. Na slechts twee weken wist de schimmel al 87% van het plastic in het experiment te verteren. Dit doet C. cladosporioides met enzymen die de molecuulverbindingen van het plastic afbreken. Door dit proces te onderzoeken en te optimaliseren, zouden de schimmels of hun plasticverterende enzymen ingezet kunnen worden in het recyclen en afbreken van plastic.

Daarnaast reinigt de schimmel hun directe omgeving. Zo kan een oesterzwam gevoed worden met sigarettenpeuken: één van de grootste bronnen van microplastics. Per jaar komt 845.000 ton sigaretten in de natuur terecht. Deze worden in de loop van 15 jaar afgebroken tot microplastics. Het is dus erg belangrijk om de peuken goed op te ruimen. De oesterzwam verteert de microplastics en haalt daar zelf voedingsstoffen vandaan. Win-win dus!

Microben als natuurlijke pesticiden

C. cladosporioides leeft onder meer in de bodem. Zo ook in landbouwgrond, waar veel andere microben leven. In de strijd om voedsel, ruimte en water, produceert de schimmel stoffen die andere schimmels doden. Deze schimmels zijn met name ziekteverwekkers voor planten.

Onderzoekers zijn daarom erg geïnteresseerd in C. cladosporioides. Welke stofjes doden de andere schimmels? En op welke manier? Met deze kennis kunnen we in de toekomst schimmels en bacteriën inzetten om planten op een duurzame manier te beschermen tegen ziektes en plagen. Niet alleen C. cladosporioides kan als natuurlijke pesticide worden gebruikt. Er zijn al talloze bacterie- en schimmelsoorten in de landbouwgrond aanwezig die de plant beschermen tegen infectie. Dit is een wisselwerking tussen plant en microbe. Van de plant krijgt de microbe voedingsstoffen, en in ruil daarvoor produceert de microbe stoffen die ziekteverwekkers op afstand houden.