Net als andere schimmels ruimt de grauwe schimmel organisch afval op. Zo ruimt deze microbe iedere herfst veel bladeren op en zo wordt de cirkel van het leven gesloten. Maar hij weet ook gebruik te maken van de zwakheden van een levende plant.
Net als andere schimmels ruimt de grauwe schimmel organisch afval op. Zo ruimt deze microbe iedere herfst veel bladeren op en zo wordt de cirkel van het leven gesloten. Maar hij weet ook gebruik te maken van de zwakheden van een levende plant.
Grijze schimmelpluis
Een wondje door afgesneden blad, een kneuzing, fruit dat iets te ver heen is – en de grauwe schimmel slaat toe. Zeker als het vochtig is, groeien schimmelsporen snel uit tot een netwerk van schimmeldraden, het mycelium. Botrytis cinerea is te herkennen aan het grijze schimmelpluis en wordt ook wel grijsrot of grauwe schimmel genoemd. Omdat hij juist van koele, donkere en vochtige omstandigheden houdt, is het advies om fruit niet in de koelkast te bewaren.
Edele rotting
Toch zit er ook een goede kant aan deze schimmel. Hij is onmisbaar bij de productie van sommige zoete witte wijnen, zoals Sauterneswijnen. De schimmel dringt de druif binnen en de schil wordt poreus. Hierdoor verdampt het vocht uit de druif, maar blijft wel heel. De suikerconcentratie neemt toe en de samenstelling verandert door het de aanwezigheid van de schimmel. Edele rotting noemen wijnmakers dit.