Anaeroob betekent letterlijk ‘zonder zuurstof’ (O2). Anaerobe micro-organismen maken geen gebruik van zuurstof om suikers om te zetten in energie.Voor sommige anaerobe microben is zuurstof zelfs schadelijk. De suikers komen uit het voedsel dat zij binnenkrijgen. De anaerobe reactie ziet er zo uit:
suikers --> koolstofdioxide (CO2) + energie + bijproduct (zoals een alcohol of koolwaterstof)
Anaeroob betekent letterlijk ‘zonder zuurstof’ (O2). Anaerobe micro-organismen maken geen gebruik van zuurstof om suikers om te zetten in energie.Voor sommige anaerobe microben is zuurstof zelfs schadelijk. De suikers komen uit het voedsel dat zij binnenkrijgen. De anaerobe reactie ziet er zo uit:
suikers --> koolstofdioxide (CO2) + energie + bijproduct (zoals een alcohol of koolwaterstof)
Alcohol uit gist
De productie van alcohol in bier en wijn is een bekend voorbeeld van een anaeroob micro-organisme aan het werk. Eencellige schimmels in het bier, genaamd gisten, zetten glucose (suiker) om in alcohol en koolstofdioxide (CO2) zonder zuurstof te gebruiken.