Agar, of agar-agar, wordt veel gebruikt als voedingsbodem bij het kweken van micro-organismen. En het goedje is zelf ook een product van micro-organismen.
Agar, of agar-agar, wordt veel gebruikt als voedingsbodem bij het kweken van micro-organismen. En het goedje is zelf ook een product van micro-organismen.
Oplossen en afkoelen
Agar-agar betekent gelei in het Maleis. Het is een witachtige, smaak- en reukloze stof die wordt verkregen uit de celwanden van bepaalde roodalgen. Als je agar oplost in heet water en daarna afkoelt, wordt het een soort gelei. Deze doet vervolgens dienst als voedingsbodem in een petrischaal voor het kweken van micro-organismen zoals schimmels en bacteriën.
Optimale groeitemperatuur
Agar smelt veel minder snel dan normale gelatine. Dankzij deze eigenschap kunnen de petrischalen in een zogenaamde stoof verwarmd worden tot een optimale groeitemperatuur voor de micro-organismen zonder dat de agar smelt. Deze temperatuur ligt voor de meeste micro-organismen bij 37°C, net zo warm als het menselijk lichaam.
Ook bind- en laxeermiddel
Behalve als voedingsbodem bij het kweken van micro-organismen kent agar ook andere toepassingen. Het kan bijvoorbeeld dienen als bindmiddel voor soep, als laxeermiddel en als ingrediënt in Japans ijs, zoals anmitsu. Agar heeft zelfs een E-nummer (E406).