Adineta

Bekroonde slootbewoner

meer informatie

Adineta is een groep van raderdiertjes die overal ter wereld in het water voorkomt. Ze beschikken net als andere raderdiertjes over een speciale mond om voedsel op te kunnen zuigen.

Adineta is een groep van raderdiertjes die overal ter wereld in het water voorkomt. Ze beschikken net als andere raderdiertjes over een speciale mond om voedsel op te kunnen zuigen.

Kroon

Er zijn tot wel 2 000 verschillende soorten raderdiertjes, die allemaal eenzelfde soort lichaamsbouw hebben. Elk raderdiertje bestaat uit drie delen; een hoofd, een lichaam en een voet. Op z’n hoofd heeft het raderdiertje een mond waarmee hij voedsel en water op kan zuigen. Deze mond heeft een krans van radertjes eromheen die ook wel beschreven worden als een ‘kroon’. Door de kroon als een soort wiel rond te laten draaien, ontstaat er een vortex waarmee het raderdiertje voedsel naar binnen kan zuigen.  

Schoonmakers

Raderdiertjes komen vooral voor in zoetwater, maar sommige Adineta-soorten leven juist in de zee. Ook zijn Adineta toleranter voor omgevingsveranderingen dan andere raderdiertjes. Zo kunnen ze uitdroging en flinke temperatuursveranderingen goed overleven. Adineta eten ook andere organismen zoals bacteriën, gisten en algen. Raderdiertjes worden daarom ook wel ingezet als schoonmakers van aquaria.

Vrouwenfeest

De groep van Adineta is onderdeel van een klasse Bdelloidea genoemd, en bestaan uitsluitend uit vrouwtjes. Voor voortplanting leggen ze eieren waar telkens weer nieuwe vrouwtjes uit komen. Normaal gesproken zorgt een het samensmelten van zowel mannelijke als vrouwelijke genen tijdens de voortplanting voor genetische diversiteit. Essentieel voor een soort om zich aan veranderende omstandigheden aan te kunnen passen. Om toch nieuwegenetische diversiteit te genereren, gebruiken Adineta-soorten gebruik van een proces dat genconversie heet. Systemen die normaal voor DNA-reparatie zijn bedoeld, worden daarbij ingezet om stukjes DNA (allelen) met elkaar te wisselen. Super slim dus! 

Wil je meer weten over raderdiertjes? Kom dan op bezoek bij Micropia.