Baudoinia compniacensis

dronken kelderschimmel

meer informatie

Sterke dranken zoals whisky en wijn liggen soms jarenlang te rijpen in houten vaten. Een heel klein percentage alcohol in de drank verdampt hierbij door de houten vaten heen. De schimmel Baudoinia compniacensis leeft in opslagkelders van deze alcohol.

Sterke dranken zoals whisky en wijn liggen soms jarenlang te rijpen in houten vaten. Een heel klein percentage alcohol in de drank verdampt hierbij door de houten vaten heen. De schimmel Baudoinia compniacensis leeft in opslagkelders van deze alcohol.

Leven in een kelder

B. compniacensis is voornamelijk te vinden in omgevingen waar genoeg alcoholdamp te vinden is. In bijna alle distilleerderijen wordt deze onschuldige schimmel gevonden op plafonds of daken boven de opgeslagen houten vaten met dure drank. Soms is de schimmel ook nog in de nabije omgeving te vinden, zoals op boomstammen en hekken. Deze schimmel ziet eruit als zwarte aanslag. Het is een trage groeier. Op voedingsbodems in het lab vormt de schimmel na een maand kleine zwarte kolonies van ongeveer 1 cm. doorsnee.

Rijp voor een borrel

Het rijpingsproces in houten vaten is belangrijk voor de smaak van veel verschillende soorten drank zoals whisky, wijn en sherry. Tijdens dit proces vind er een chemische reactie plaats tussen de drank, het vat waar het in zit en zuurstof. Deze reactie verandert langzaam de smaak. Het is belangrijk welk vat voor welke drank wordt gebruikt, zo wordt whisky gerijpt in vaten van eikenhout om aan de gewenste smaak te komen.

Baudoinia1920x10802.jpg

Baudoinia compniacensis

Engelen- en duivelsdeel

Tijdens het rijpen verdampt ook wat alcohol door de vaten heen wat ten hemel stijgt. Dit wordt ook wel het ‘Angel’s share’ genoemd, het engelendeel. De engelen zijn gelukkig niet gierig. Zonder deze damp zou B. compniacensis niet kunnen overleven.

Verder is er nog een heel klein percentage alcohol dat doordringt in het hout van het vat en daar achterblijft. Dit heet dan weer de ‘Devil’s cut’, het duivelsdeel, deze fractie alcohol is eigenlijk verloren. Zonde, B. compniacensis en wij mensen zouden hier wel raad mee weten.