Patisserie Holtkamp Amsterdam bakte voor het jubileum van ARTIS-Micropia een prachtige taart. Maar dit is geen gewone verjaarstaart. Deze taart is speciaal gebakken voor microben.
Op het eerste gezicht denk je misschien 'bah!', en dat is precies de bedoeling. De microben laten je zien (en ruiken) dat zij de taart nu opeten en jij er beter vanaf kan blijven. Maar als je heel goed kijkt, zie je dat schimmels er eigenlijk heel mooi uit zien. Ze hebben allerlei vormen en kleuren. Van groen en pluizig tot wit met zwarte stippen.
Van Penicillium tot Aspergillus en Rhizopus, deze microben zijn heel goed in het afbreken van organisch materiaal, een van de belangrijke functies van microben op aarde. Stel je voor hoeveel voedsel, bladeren en zelfs plastic zouden blijven liggen zonder deze kleine opruimers. Ze zetten dit ook nog eens om in nieuwe voedingsstoffen voor bijvoorbeeld planten.
De taart is vanaf 30 september in het museum te zien, en elke dag ziet hij er door de microben weer anders uit. Hoe snel hij verdwijnt? Dat ligt aan de eetlust van de microben. Kom je binnenkort kijken?
Praktische informatie
Wanneer | Vanaf maandag 30 september |
Waar | ARTIS-Micropia - beneden verdieping |
Kom kijken voor de taart helemaal weg is!