Het overgrote deel van onze microben leeft in onze darmen, waar ze ons helpen voedsel af te breken, maar ook onze fysieke én mentale gezondheid beïnvloeden. Dit laatste doen ze via een zenuwbaan die ook wel de hersen-darm-as genoemd wordt. Tijdens deze cursus ontdek je alles over de rol van microben in voeding: van fermentatie tot zeewier, tot jouw eigen microbioom en de rol van microben in het eten van de toekomst.
Voor elke avond heb je een apart ticket nodig.
Het programma:
20 november: zuurdesem
Deze eerste avond van de cursus wordt de cursus afgetrapt met een inspirerende introductie door laboranten van ARTIS-Micropia, die ons meenemen in de verborgen wereld van micro-organismen en hun cruciale rol in ons dagelijks leven. Daarna geven we het woord aan fermentatiechef Christian Weij, die ons alles zal vertellen over de kunst van zuurdesembrood. Ontdek hoe microben zorgen voor smaak en textuur van ons brood en leer de geheimen van een perfecte zuurdesemstarter. Mis deze smakelijke start van de cursus niet!
27 november: voed je microbioom
Op deze avond duiken we dieper in de wereld van het menselijke microbioom en de invloed van onze moderne levensstijl op deze onmisbare microben. Micropia-professor Remco Kort neemt ons mee op een reis door de enorme diversiteit van het microbioom en bespreekt hoe onze stadse levensstijl bijdraagt aan het verlies van deze diversiteit. Wat betekent dit voor onze gezondheid en ons welzijn? Na de lezing leer je van orthomoleculair arts Sophie Kuizenga, die is gepromoveerd op darmproblemen, hoe jij je eigen microbioom kunt voeden en verrijken.
4 december: alles over zeewier
Tijdens deze avond staat zeewier centraal. Wist je namelijk dat veel wieren hartstikke lekker en veelzijdig zijn? De Seaweed Sisters leren je alles over deze bijzondere algen, die niet alleen enorm voedzaam zijn, maar ook nog eens een oplossing zouden kunnen vormen voor het voedselprobleem. Een avond vol verrassingen, smaakvolle demonstraties en nieuwe kennis over dit veelzijdige leven in de zee!
11 december: het eten van de toekomst
Op de laatste avond van deze cursus blikken we vooruit naar de toekomst van ons voedsel en de belangrijke rol van microben daarin. We beginnen met een planetariumshow die laat zien hoe onmisbaar microben zijn voor het leven op aarde: hoewel niet te zien met het blote oog, kun je de invloed van deze microben vanuit de ruimte zien! Vervolgens onderzoeken én proeven we zelf hoe microben kunnen bijdragen aan duurzame en innovatieve voedseloplossingen voor de toekomst.